Ασφάλεια τροφίμων

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Τα σημαντικότερα οφέλη για την επιχείρηση από την πιστοποίηση με ένα σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων είναι:

  • η τεκμηρίωση της συμμόρφωσης με την σχετική εθνική και κοινοτική νομοθεσία
  • η εναρμόνιση με κοινά αποδεκτές πρακτικές παραγωγής τροφίμων
  • η μείωση των αστοχιών και ο εντοπισμός των εσφαλμένων πρακτικών
  • η ετοιμότητα της επιχείρησης στην αντιμετώπιση διατροφικών κρίσεων
  • το αίσθημα ασφάλειας των καταναλωτών για τα προϊόντα της επιχείρησης
  • η συνεχής βελτίωση της επιχείρησης
  • το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά

ISO 22000:2005 

Logo
Logo

Το διεθνές πρότυπο ISO 22000:2005 ορίζει τις απαιτήσεις για την εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων για της επιχειρήσεις που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στην αλυσίδα τροφίμων από την ανάπτυξη και τη συγκομιδή των πρώτων υλών μέχρι την τελική κατανάλωση του προϊόντος (από τον αγρό στο πιάτο).

Το πρότυπο ISO 22000:2005 καθιερώνει απαιτήσεις για την συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών για κινδύνους και συνθήκες που οδηγούν στην παρουσία των κινδύνων, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το ποιοι είναι σημαντικοί για την ασφάλεια τροφίμων και να τεθούν αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου (PRPs, OPRPs και CCP’s). Το πρότυπο ISO 22000 παρέχει λεπτομερή περιγραφή αυτών των σταδίων και το αναμενόμενο αποτέλεσμα από το καθένα, σε σχέση με το σύστημα διαχείρισης.

Η πιστοποίηση με το πρότυπο ISO 22000:2005 για τις επιχειρήσεις τροφίμων, αλλά και επιχειρήσεις που ασχολούνται στο χώρο των τροφίμων (εταιρίες υλικών συσκευασίας, εταιρίες Logistics, έμποροι, κτλ), αποτελεί ένα απαραίτητο σύστημα βελτίωσης των διαδικασιών παραγωγής και λειτουργιάς, αλλά και ένα σημαντικό εργαλείο κύρους και marketing για την διεύρυνση των συνεργασιών και πελατολογίου.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ HACCP/CODEX ALIMENTARIUS

Logo

Ο Codex Alimentarius είναι ένας «κώδικας» τροφίμων, ο οποίος περιλαμβάνει μια σειρά γενικών και ειδικών απαιτήσεων ασφάλειας τροφίμων. Οι απαιτήσεις αυτές είναι διεθνώς αναγνωρισμένες και προσδίδουν κύρος στην επιχείρηση που τις εφαρμόζει. Στις απαιτήσεις περιλαμβάνονται οι αρχές μιας μελέτης HACCP και η εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής.

Η μελέτη HACCP μέσω της εφαρμογής των κανόνων του Codex Alimentarius μπορεί να δομηθεί και να τηρηθεί από μια εταιρία, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για παραγωγή, συσκευασία και διάθεση ασφαλών προς κατανάλωση τροφίμων.

Η συμμόρφωση βάση του Codex Alimentarius εμφανίζει το πλεονέκτημα λόγω του μικρότερου αριθμού απαιτήσεων που πρέπει να ικανοποιούνται, συγκριτικά με τα άλλα πρότυπα (πχ ISO 22000), ενώ παράλληλα ικανοποιείται η απαίτηση της νομοθεσίας.

IFS έκδοση 6 (International Food System)

Logo

Το τεχνικό πρότυπο για την ασφάλεια των τροφίμων IFS version 6, International Food Standard, έχει αναπτυχθεί από τη Γερμανική & Γαλλική Ένωση Πωλητών Λιανικής για τις επιχειρήσεις που, όπως και για το BRC, παράγουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label), προϊόντα προς εξαγωγή και προϊόντα που απευθύνονται σε Super Markets. Το IFS έχει παρόμοια δομή και απαιτήσεις με το πρότυπο του BRC και αποτελεί συνδυασμό των απαιτήσεων ενός συστήματος διαχείρισης της ποιότητας και ενός συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων (HACCP). Το IFS, μπορεί να συνδυασθεί κατά την εφαρμογή του και με άλλα παραπλήσια πρότυπα ασφάλειας τροφίμων όπως ISO 22000:2005 και BRC.

Τα οφέλη που ένας Οργανισμός μπορεί να αποκομίσει από την πιστοποίηση του συστήματός του, βάσει των απαιτήσεων του εν λόγω προτύπου, αναφέρονται παρακάτω:

  • Αυξημένη Ανταγωνιστικότητα
  • Νέες συνεργασίες με μεγάλα Super Markets, που απαιτούν οι προμηθευτές τους να είναι πιστοποιημένοι κατά IFS.
  • Συμμόρφωση με νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις

BRC έκδοση 7 (British retail consortium)

Logo

Το BRC - Global Standard for Food Safety αποτελεί ένα τεχνικό πρότυπο για την ποιότητα τροφίμων το οποίο αναπτύχθηκε το 1998 από τον Βρετανικό Οργανισμό Λιανεμπορίου (British Retail Consortium). Κύριος στόχος του προτύπου είναι η δημιουργία μιας ενιαίας βάσης για τη συνεχή αξιολόγηση των επιχειρήσεων που προμηθεύουν τις αλυσίδες υπεραγορών (super- markets).

Το σύστημα BRC δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε ένα αποτελεσματικό σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων στην υιοθέτηση και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης Μελέτης HACCP στην επέκταση σε ευρύτερο πεδίο όπως αλλεργιογόνα και περιβάλλον.

Το BRC, μπορεί να συνδυασθεί κατά την εφαρμογή του και με άλλα παραπλήσια πρότυπα ασφάλειας τροφίμων όπως ISO 22000:2005, FSSC 22000 και IFS.

Η τελευταία έκδοση του προτύπου BRC (Issue 7) η οποία κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2015 και θα πιστοποιείται από τον Ιούλιο 2015, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στους κώδικες ορθής βιομηχανικής πρακτικής, περιλαμβάνει αλλαγές στον αριθμό και την περιγραφή των απαιτήσεων αλλά και στην μορφή βαθμολογία. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή συστημάτων ορθής βιομηχανικής πρακτικής στους χώρους παραγωγής και εστιάζει στην επισήμανση των τροφίμων αλλά και στην ιχνηλασιμότητα.

ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ FSSC 22000

Logo

Το FSSC 22000 (Food Safety System Certification) αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ) που αφορά επιχειρήσεις οι οποίες επεξεργάζονται και μεταποιούν τρόφιμα (μη περιλαμβανομένης της πρωτογενής παραγωγής και σφαγής ή συγκομιδής) και οι οποίες προμηθεύουν καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων.

Πρόκειται για «Σχήμα Πιστοποίησης», όπως χαρακτηριστικά το περιγράφει ο οργανισμός FSSC 22000. Καλύπτει όλες τις απαιτήσεις πιστοποίησης Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων και βασίζεται στα πρότυπα ISO 22000:2005, BSI PAS 220:2008 και ISO 22003:2007. Έχει ήδη εγκριθεί από τον GFSI (Global Food Safety Initiative) ως πλήρες πρότυπο για τη βιομηχανία τροφίμων, ισοδύναμο των BRC και του IFS, το οποίο σημαίνει πως δεν θα απαιτούνται πλέον πολλαπλές πιστοποιήσεις συστημάτων ασφάλειας τροφίμων και συνεπώς δεν θα υπάρχουν επιπλέον κόστη. Το FSSC 22000 εστιάζει σε διεθνείς καλές πρακτικές σε κρίσιμα θέματα και πιο συγκεκριμένα, στα προαπαιτούμενα (π.χ. παροχές νερού και αέρα, καθαρισμοί, διαχείριση απορριμμάτων, προληπτική συντήρηση).